Hei alle sammen. I de siste ukene har det vært veldig vanskelig å tenke på noe annet enn KV. Det er grunnen til at jeg vil dele noe annerledes med dere. Det er historien om en mann som skapte det vi nå bruker mer enn noensinne. Og dette var faktisk et foredrag jeg ga på norskkurset mitt i fjor.
For oss alle er det veldig vanlig å sitte foran tv-en og nyte en god film eller et program som vi liker. Men hvor ofte tenker vi på hvordan prosessen fra svarthvitt til fargefjernsyn var? Kanskje aldri.
Derfor bestemte jeg meg for å skrive om en person som jeg synes er veldig viktig, men veldig ukjent i denne delen av verden. Han het Guillermo González Camarena, og er mannen som oppfant fargefjernsyn i 1938.

Han ble født 17. februar 1917 i Guadalajara, i hjemlandet mitt Mexico, der tequila egentlig kommer fra. Men da han var 2 år gammel, flyttet hele familien til Mexico City. Faren hadde fått kreft, og da var det mye bedre å bo i den største byen for at han kunne få riktig omsorg. Dessverre døde faren hans da han var 6 år gammel.
Forelsket i elektrisitet
Da vokste Guillermo opp sammen med seks søsken og mora si. Men han var en annerledes gutt. Han foretrakk å være hjemme i kjelleren sin, og lage elektriske leker i stedet for å leke med andre barn. Derfor ble han mobbet av dem. En gang, da han jobbet i kjelleren sin, begynte de andre barna å kaste appelsiner og steiner på vinduet hans, så dagen etter, installerte Guillermo strøm i vinduet for at mobberne skulle få litt strømstøt.
Da han var bare 12 år gammel, bygget han sin første radio og sitt første teleskop. Han var veldig lidenskapelig interessert i elektrisitet.
I 1930 begynte han å studere ved den mekaniske og elektriske ingeniørskole, og i 1934 bygget han sitt første tv-kamera på egen hånd, uten sponsing, selv om nesten ingen i Mexico visste om TV. Han pleide å gå til et berømt loppemarked (La Lagunilla) i Mexico City for å kjøpe gamle radiodeler som ble solgt veldig billig. Med dem, bygget han et teknologisk apparat som var forut for sin tid.

I 1938 hadde Guillermo en stor ide som skulle endre hele verden: Å lage et fargefjernsyn. I begynnelsen ønsket han bare å forbedre utstyret sitt. Og så, endelig skapte han den første teknologien for farge-tv i hele verden (STSC).
Da kom fargene
Samme år prøvde han å sende bilder fra sitt eget hjem, og plutselig skapte han historie, da han sendte de første fargebildene. Dette systemet blandet tre farger, rødt, grønt og blått. Den første person i hele verden som så fargefjernsyn var broren hans Jorge, som alltid støttet sin bror.
I 1940 fikk Guillermo patent både i Mexico og USA, og siden da, begynte forskjellige land å bruke omtrent de samme metodene, alle av dem basert på Guillermos teknologi. Senere startet han sitt eget laboratorium som het GONCAM i Mexico City.
I 1942 innviet han den første eksperimentelle tv-kanalen. Den gangen hadde ikke de fleste meksikanere en tv hjemme, så Guillermo ga noen tv-er til forskjellige butikker i byen, for at folk kunne se på dem gjennom vinduer. Men det meste verdifulle apparatet var tv-en som han plasserte i huset til sin mor.
I 1952 ble hans eksperimentelle tv-kanal endelig registrert som en offisiell tv-kanal. Den ble lansert på morsdagen, som i Mexico er på 10. mai, for å ære mora hans, som døde tidligere samme år. Denne kanalen viste for det meste barneprogrammer, og det var 100% finansiert av ham.
Mexico eksporterer
I begynnelsen av 60-tallet begynte NASA å bruke Guillermos teknologi i alle vitenskapelige overføringer, særlig i romfart, fordi det var enklere og billigere enn den amerikanske teknologien (NTSC). Det ble brukt i romferdene til Apollo 11- og Voyager I og II.
I 1965 ble han utnevnt som rådgiver for utdanningsdepartementet i Mexico, og så kunne han oppfylle drømmen sin om å starte audiovisuell utdanning i offentlige skoler for de fattigste.
Et moderne bilde av de audiovisuelle klasserommene som Guillermo skapte
Samme år reiste han til New York for å presentere tv-teknologien sin på «New Yorks world’s fair». Der var alle imponerte over bildekvalitet, tv-apparater, og tillegg var produktene hans billigere enn lignende produkter som ble tilbudt.
Karriere hans var på vei oppover, men i april 1965, mens han kjørte fra Veracruz til Puebla, døde han i en bilulykke. Han var bare 48 år gammel. Hele Mexico var trist og sjokkert.
Monumentet til Guillermos ære.
Etter hans død, har det gått rykter om at bilen ble sabotert av sterke krefter som eide media i andre land fordi han var en stor kommersiell trussel. Teknologien hans var umulig å overgå.
Svært få vet at han skapte 6 typer fargefjernsyn, blant dem den første med høy oppløsning som han hadde installert ved mange medisinskoler i Mexico og USA. Han fikk bidra i stor grad til å undervise medisinstudenter i kirurgi.
Etter Guillermos død ble det en krise for latinamerikansk tv fordi ingen kunne fortsette å utvikle systemet hans. Han tok med seg alle hemmelighetene sine i graven.
Hele Latin-Amerika adopterte da det amerikanske NTSC-system igjen fordi OL skulle arrangeres i Mexico bare 3 år etter hans død. I de neste 30 årene måtte hele verden ta til takke med det amerikanske systemet, før høy oppløsning kom i 1995.
Gjennom oppfinnelsen sin, viste han oss virkelig hvordan verder er, magisk og fargerik som livet selv.

I 1994 ble hans bursdag, 17. februar, valgt som oppfinnernes dag i Mexico, til hans ære.
Den første tv-sending i farge i Norge var på nyttårsaften i 1971, av kong Olavs nyttårstale. Først i 1975 ble alle norske tv-sendinger sendt i farger.

«Å finne opp er å se det alle ser, og å tenke det ingen har tenkt»
Guillermo González Camarena
1917-1965
Takk for nå!
♥ Kenia